Mijlociti pentru India

Ziua Internationala de Rugaciune : Iulie 2009 – India

Introducere 3 P1010717

S-a spus des despre India ca ”fie  iubesti fie urasti” aceasta tara. Nu este o natiune la care se poate reactiona cu indiferenta. Din focusul  rugaciunilor de astazi , veti afla de ce aceasta natiune nu este una de care TPM- ul o poate  supraveghea daca suntem hotarati sa vedem lumea transformata de Hristos.

Unul dintre liderii lucrarii din India face o prezentarea Indiei si nu este nici o cale scurta catre aceasta. El descrie India ca o tesatura colorata comusa din numeroase fibre si fiecare dintre subiectele punctate va vor conduce la un timp de mijlocire pentru o parte semnificanta a acestei natiuni influente.

Doua marturii urmeaza, care va vor da o privire personala asupra vietii TPM- stilor din India. India are cel mai mare numar de grupuri de oameni la care nu s-a ajuns cu Evanghelia in toata lumea si echipele TPM-iste de plantare de biserici doresc ca toti indienii sa cunoasca dragostea lui Hristos. Ei sunt dispusi sa sufere pentru aceasta pasiune asa cum va arata marturia din statul persecutat din Orissa.

Haideti sa ne unim astazi sa mijlocim pentru aceasta natiune iubita, provocatoare, colorata si imbrevizibila din India.

India  – nucleul nucleului

Sunt intr-o mahala in momentul in care scriu acest text. Locuiesc intr-o baraca mica si folosesc o pompa manuala pentru apa. Conduc un misiune de DTS aici in partea estica a Indiei. Toti studentii sunt indieni. Locuim in baraci mici ca sa putem trai ca localnicii. Seara aceasta vom traversa un rau murdar pentru a ajunge intr-un sat din  apropiere unde vom impartasi mesajul lui Hristos cu niste familii. Aceasta este India.

P1030452Acum cateva saptamani o veche prietena de la TPM m-a sunat dintr-un oras mare din vestul Indiei. Pe durata timpului ei la TPM si-a facut prieteni de diferite nationalitati. Dupa ce a luat niste cursuri la Universitatea Natiunilor, a inceput sa lucreze pentru mari companii multinationale. Lucratorii de la centrul ei de convorbiri zboara peste tot in lume.  Surprinzator supervizorul ei a rugat-o sa conduca o instruire in comunicari interculturale. Atunci prietena mea m-a sunat si m-a intrebat “Crezi ca pot sa includ stilul de conducere a lui Isus in instruirea mea? ”Si aceasta este India.

Din 6 oameni de pe planeta unul este indian. In 2007, un indian din Mumbai a devenit cel mai bogat om de pe pamant, mai bogat decat Bill Gates. Luis Bush a declarat ca India este  in ”nucleul nulcleului nucleului”  a ferestrei 10/40. India se apropie incet de a fi in centrul atentiei in lume prin creativitatea elitei si perseverenta oamenilor ei saraci. Daca India este cu adevarat ”nucleul nulcleului nucleului”a misiunilor globale, atunci trebuie sa stim cum sa ne rugam pentrua ceasta natiune incredibil de importanta, cerandu-I lui Dumnezeu sa faca ceva spectaculos in timpul generatiei noastre.

Deci ce sau cine este India? Ca o rochie sari colorata purtata de femeile indiene, sunt multe culori si “fibre” in aceasta natiune. Fibra cu fibra , aceasta lectie va va face o prezentare a Indiei si a oamenilor sai, aratandu-va cateva din aspectele importante. Folositi aceste “fibre” ca sa intelegeti inima lui Dumnezeu pentru India. Rugati-va pentru toate aceste lucruri. Speram ca pana la sfarsit veti descoperi cat de umana si pretioasa este India ; veti rade cand India rade, veti jeli cand India va jeli. Domnul spune :” Cereti si va voi da natiunile”. Rugaciunea noastra este ca sa vedeti ca India este o natiune ce merita a fi ceruta de la Domnul.

DEVOTIUNE: In 1893,  Swami Vivekananda a introdus hinduismul si yoga in vest. El zicea : “Daca as fi trait  in Palestina in timpul lui Isus din Nazaret, i-as fi spalat picioarele nu cu lacrimile mele ci cu sangele inimii mele! ”Aceasta este prima ”fibra”din India ce arata devotamentul incredibil al Indiei.Chiar daca nu se aliniaza sa merga intr-o cladire a bisericii, indienii merg desculti la temple asteptand in soarele arzator  pe ”darshan” (o viziune) a dumnezeului lor. Cat de minunat ar fi sa ii vedem pe acesti indieni folosindu-si puterile ca sa isi poarte cu adevarat crucile si sa il urmeze pe Hristos. Lumea va fi un loc diferit atunci.

MAHATMA GANDHI SI FUNDATIA INDIEI: A doua ”fibra”este Mahatma Gandhi. Gandhi spunea ”Misionarii vin in India gandind ca este o tara pagana, a idolatorilor, a unor oameni care nu il cunosc pe Dumnezeu . Un indian obisnuit este un cautator al adevarului in aceeasi masura in care sunt misionarii crestini, posibil mai mult decat acestia..Sunt de parere ca crestinismul vestic in lucrarea sa practica este o negatie a Crestinismului lui Hristos.”Ca “parinte a natiunii” Gandhi a inradacinat aceasta atitudine in temelia Indiei. Totusi, Gandhi a spus asta misionarilor : “Il iubesc pe Hristos. Doar ca asa de multi dintre crestini nu sunteti ca El…Daca crestinii are trai cu adevarat in cooncordanta cu invataturile lui Hristos , asa cum sunt gasite in Biblie, toata India ar fi crestina acum.” Mahatma Gandhi a vrut ca India sa urmeze invataturile lui Hristos. Chiar le-a spus altora sa citeasca Predica de pe Munte (Matei 5-7). Din pacate a fost asa de dezamagit de crestini ca nu a putut sa aduca natiunea la Hristos.

DIVERSITATE: Este o gresala sa gandim ca India este o singura natiune. Un lider de DTS indian spunea :”Oamenii mei au 200 de sate si 200 de limbi”. India este o natiune a ”natiunilor”. Astazi India are o populatie de 1,166,079,217 oameni, 1618 limbi si dialete , 6 400 caste si sub-caste si inchinatori 330 000 000 la diferiti zei. India are 2327 grupuri de oameni si 653 Zone Omega. Acesta diversitate este o provocare pentru oricine vrea sa-l faca pe Dumnezeu cunoscut in India. Este o oportunitate mare pentru oricine doreste sa pioniereze o lucrare in oricare dintre “natiunile” neevanghelizate ale Indiei.

P1010111COMUNITATEA HINDU: 80.5 % din indieni se numesc hindusi. Desi marea parte a inchinarii hindu este dedicata mai multor zei , sunt cateva grupari hindu care nu se inchina la idoli si cateva grupari ateiste. Intelegand hinduismul ca ”religie” nu este asa de important ca intelegandu-l ca o comunitate de oameni. Pentru multi hindu, a fi indian inseamna a fi hindu. Printre alte motive, atacurile impotriva hindusilor a altor comunitati ex musulmani , crestini (in mod special cei britanici) i-au facut pe acestia agresivi impotriva comunitatilor minoritare din India.

COMUNITATI MINORITARE: Musulmani (13.4%), Crestini (2.3%), Sikh (1.9%) si alte comunitati (1.8%) formeaza restul grupurilor religoase din India. Sunt mai multi musulmani in India decat in oricare alta tara din Orientul Mijlociu. In 2002, musulmanii au fost masacrati sistematic in Gujerat de catre grupuri hindu radicale. Aceasta a lasat o rana daschisa in natiune pentru ca multi oameni nu mai cred astazi in existenta dreptatii. Musulmanii indieni nu sunt sub guvern islamic ceea ce ii face mai deschisi la Vestea cea Buna. Totusi, este o provocare pentru ei sa il urmeze pe “Isa al Masih” (Isus). Una dintre TPM-stii dintr-o familie musulmana a fost data afara din casa din cauza credintei sale in Isa. Astazi in echipa ei TPM, conduce distribuirea de mancare catre vaduvele nevoiase, majoritatea musulmane.P1040728

CRESTINII SI PERSECUTIILE: In 1955, primul presedinte al Indiei a spus : “Sfantul Toma a venit in India cand multe tari din Europa nu devenisera inca crestine asa ca acei indieni care au devenit crestini in acea perioada au o istorie mai lunga si o traditie mai dezvoltata decat crestinii din multe tari europene. Si este mai mult o chestiune de mandrie pentru noi ca acest lucru s-a intamplat  ”Desi crestinismul a existat in India de pe vremea primilor apostoli , pana acum nu a fost acceptata intr-o mare masura de indieni. Lupte recente impotriva crestinilor in Orissa au dus la formarea unei separari adanci intre crestini si comunitatile hindu. Totusi, persecutiile au avut mai mult de-a face cu politici si lupte tribale decat cu religia. Fie prin deschiderea unei DTS sau a unei scoli de tamplarie , TPM-stii continua sa aduca vindecare in Orissa prin mai multe cai.

INJUSTITIILE DIN FRATII SI CASTE: In 2008, Mayawati a fost aleasa Sef Ministru a statului cel mai mare din India. Ea este o femeie din castele “de jos”ale Indiei. 16% din India este considerata Dalit (sau facand parte dintr-o casta de jos). Nedreptati flagrante impotriva dalitilor sunt mai rare in orasele mari, dar dalitii sunt in mod regulat P1050031inlaturati din viata sociala si religioasa in satele Indiei (ce reprezinta doua treimi din India). Aceasta nedreptate i-a facut pe multi daliti hindu sa se converteasca in alte comunitati religioase, in special budiste. In anii recenti, e-mailurile legate de daliti care s-au convertit la crestinism au avut efecte negative asupra acestora. Un TPM-ist dintr-o comunitate dalita a spus ca si acum simte nedreptatea a asa numitei “caste  de sus” dar ca aprin Hristos el poate sa ii iubeasca.

CORUPTIA: Transparency International estimeaza ca soferii de camioane indieni platesc mita in valoare de 5 000 000 000 $ annual. In 2008 aproape o patrime din membrii Parlamentului indian  se confruntau cu  acuzatii penale,” inclusiv trafic de persoane , delapidare, viol si chiar crima ”. Coruptia atinge fiecare sfera din societatea din India, inclusive biserica. Scriitorul Indian P.K. Varma afirma : “Nu exista notiunea de pacat final in hinduism. Orice actiune este justificata in anumite circumstante si zeii sunt in mod obisnuit mituiti. Coruptia a crescut ca o epidemie pentru ca nu este considerata cu adevarat gresita atata vreme cat aduce rezultatul dorit.”

LEPRA SI BOALA:Lepra este o boala vindecabila care nu se raspandeste usor dar care este totusi des intalnita in India. O echipa TPM din sudul Indiei a intrat in parteneriat cu o companie din Statele Unite pentru a crea pantofi speciali pentru bolnavii de lepra. Multe victime nu pot purta pantofi obisnuiti din cauza faptului ca boala le mananca carnea. Echipa TPM au creat un design care sa protejeze picioarele bolnavilor.

PRUNCUCIDEREA :”Intr-o clinica de fertilitate din Mumbai femeile insista sa li se faca un test pentru a vedea sexul copilului pentru a decide sa faca avort daca fetusul e de sex feminin.”In India de vest studentii Scolii de Muzica si P1010979Misiune si-au unit fortele pentru a crea cantece menite sa militeze importiva pruncuciderii, sperand ca aceste cantece sa ii ajute pe oameni sa realizeze valoarea fetitelor.

SUPERSTITII: Aishwarya Rai, fosta Miss World , a fost data in judecata pentru ca s-a casatorit cu un copac. De ce oare , o femeie moderna s-ar casatori cu un copac inainte de nunta ei reala? Pentru ca diagrama ei nu corespundea cu cea a logodnicului ei. Atat satenii analfabeti cat si elita bogata din India sunt legati de frica de superstitii. Oamenii din comunitatile musulmane, hindu si crestine pot fi legate de aceasta ”credinta oarba”. Desi nu este asa de des intalnit, chiar si astazi unii dintre cei care locuiesc in sate le forteaza pe vaduve sa se arda de vii. Acest fel de frica poate distruge comunitatile si poate opri oamenii in acceptarea libertatii lui Hristos.

RESURSE NATURALE SI POLUARE: Capitala moderna a Indiei , New Delhi, duce lipsa de apa potabila de aproximativ 568 milioane de litri pe zi. Delhi produce 600 000 tone de gunoi in fiecare zi. Populatia imensa a Indiei care este in crestere istovesc resursele naturale. Recent TPM-stii au facilitate realizarea de intalniri artistice care se concentreaza asupra poluarii  ingrozitoare a Gangelui. Un professor de stiinta hindu spunea ca “Problema nu este poluarea raului Gange ci poluarea mintii. Oamenii nu vad poluarea.”

BOGATII: In octombrie 2007, Mukesh Ambani a devenit mai bogat decat cel ce detine Microsoft-ul Bill Gates, facand un Indian cel mai bogat om din lume. In 2008, patru dintre cei mai bogati 10 oameni din lume erau indieni. Ministrul finantelor din India , P. Chidambaram spune ca “India nu e o tara saraca torusi o mare proportie din populatia ei este saraca.”P1040644

SARACIA SI MALNUTRITIA: O treime din populatia saraca de pe planeta traieste in India. “49% dintre copiii subnutriti, 34% dintre copii care inceteaza sa creasca si 46% din copii pierduti traiesc in India”. Malnutritia in statul Indian numit Madhya Pradesh este o problema mai mare decat in Etiopia sau Sudan.Din pacate multi dintre oamenii bogati nu vad saracia din India. Cand a fost intrebat despre filmul ”Slumdog Millionaire” producatorul de filme Priyadarshan a negat aceste realitati spunand ca ”India nu este Somalia. Birourile comisarilor nostri de politie  nu arata ca niste baraci si nu avem copii orbi care cersesc pe strazile Mumbaiului”Totusi, nu toti indienii bogati gandesc asa. Fondatorul companiei IT Infosys, N.R.N. Murthy spune ca :”Dincolo de un anumit nivel de bogatie, puterea banilor sta in daruirea lor facand astfel o diferenta in societate. ” Cum aproape 80% de oameni din India traiesc din jumatate de dolar pe zi, mare parte din lucrarea TPM-ului in India este in randul celor mai saraci dintre cei saraci.

BOLLYWOOD SI MEDIA: India este tara in care se produc cele mai multe filme de pe planeta , producand aproape o mie de filme pe an. Filmele si media ii influenteaza  pe saraci si pe bogati deopotriva. “Mai mult de jumatate din Mumbai traieste în mahalale totusi multe case de aici contin…un televizor, un sitem audio, un dumnezeu, partenerul de viata si chiar si o masa atasata de perete. In ultimii ani echipa Create International din cadrul TPM-ului a produs filme , avand un impact in vietile oamenilor din India. Acum misiuni DTS pot folosi IPod-urile pentru a fi mai eficienti in a-l face cunoscut pe Dumnezeu in mai multe limbi si culturi in India.

CELEBRARI SI  FAMILIE : Ram si Shyam au fost vecini in conflict,  dar la festivalul Holi ei se imbratisaza si P1030688deseneaza un “tika” (un punct rosu) unul pe fruntea celuilalt. Aceasta e menirea festivalelor; ele aduc familiile impreuna. Diferite de vest, care pune accent pe individualism, familia este centrul tuturor lucrurilor pentru majoritatea indienilor. Musulmani, hindusi, crestini.Aceasta este probabil cea mai mare similitudine dintre fiecare comunitate din India. Aici este unde toate “fibrele”indiene vin laolalta: familia. In lumea de astazi in care familiile sunt divizate, indienii par sa fie una dintre ultimele grupuri de oameni care incearca cu disperare sa isi tina familiile unite. Dumnezeu a promis ca “toate familiile pamantului vor fi binecuvantate” prin Vestea buna a lui Hristos. Poate fi asa pentru fiecare familie indiana pentru ca aceasta le va da un motiv in plus sa se adune si sa sarbatoreasca in stilul lor colorat.

India s-ar putea sa nu fie inca “nucleul nucleului” care sa se bucure atentia lumii , dar speram ca aceste “fibre” v-au facut sa intelegeti cat de aproape este India de inima lui Dumnezeu. Haideti sa stam la picioarele Tatalui nostru, cerandu-I aceasta natiune umana si in acelas timp pretioasa, ca intr-o zi sa ne alaturam cu totii la o sarbatorire colorata impreuna cu ei.

Marturie: Grup de oameni din India sarbatoresc prima nunta centrata pe Hristos

’’Nu a mai vazut o nunta ca asta!’ spunea varul mirelui zambind in timp ce il intampina pe Dnyanesh, un om care planteaza biserici printre oamenii sai. A fost nunta lui Shankar, unul dintre primii credinciosi intr-o biserică plantata, lucrare care a început în Pune, India, în anul 2000.

Dnyanesh, un fost lider de gasca, a primit o viziune în timpul DTS-ului. In aceasta, el a vazut o multime de oameni din Wadar si l-a auzit Isus spunand, „oamenii tai sunt ca oi fara pastor”. Trei ani mai tarziu, Dnyanesh si sotia lui Joyce au venit in orasul Pune, pentru a începe o lucrare printre Wadar. Atunci, erau peste 2 milioane de Wadar fara nici o biserica sau o organizatie care sa lucreaze în randul lor . Ei nu aveau limba scrisa, nici Biblie, nici literatura crestina, nici cantari de lauda in limba lor.

Shankar crescut ca un orfan neglijat intr-o familie influenta si extinsa, care au fost bucuroasa să-l vada  abandonand scoala timpuriu pentru a începe sa-si castige existenta lucrand ca un miner. Cand l-a primit Isus, el a început sa invete despre Dumnezeu cu inflacarare şi sa-L asculte. Familia sa facea  presiuni asupra lui pentru a se casatori cu o fată hindu aleasa de ei. L-au dezmostenit , si atunci când si-a anuntat logodna  cu o fata Wadari credincioasa, o ruda pe nume Hanuman s-a dus acasa la Dnyanesh, cu un pistol si o gasca de huligani.

„Noi nu vrem să lupte”, a spus Dnyanesh, un veteran a  multor astfel de lupte, fiind calm a vorbit cu  cu banda. Cinci saptamani mai tarziu un Hanuman zambitor insotit de familia sa au fost printre putinele rude care au aparut pentru Shankar la nunta cu un dar generos. Nuntile Wandar sunt, de obicei, marcate incaierari zgomotoase in care oameni beti se cearta cu privire la valoarea cadourilor şi la calitatea mancarii, etc Dar aceasta nunta a fost diferita- pasnica si plina de bunavointa pentru cuplu, care a primit consiliere pre-maritala pentru a-i ajuta să sa fie cu adevarat  parteneri in viata pe care o vor avea impreauna cat si in lucrare . O astfel de abordare este o piatră de hotar in lucrarea din Wadar pe masura ce  Evanghelia incepe sa patrunda in centrul de relatiilor umane, ajutandul pe Shankar sa lase  in urma modelul  barbatului dominant, violent si alcoolic, si de a o iubi cu adevărat noua sa sotie.

Shankar este acum unul  dintre batranii bisericii, care se ocupă de una dintre cele 4 biserici  plantate in oras. El este în continuare în imposibilitatea de a citi sau a scrie, dar invata si predica prin povestiri. Lucrarea în rândul populatiei Wadar continuă să crească prin aparitia mai multor  biserici,cu un radio de frecventa scurta ce difuzeaza in limba localnicilor şi primul  CD cu muzica de inchinare Wadari

Acum avnd 600-800 credinciosi , acest grup inainte neatens de Evanghelie a fost atins si transformat de Vestea cea Buna.

Rugati-va pentru:

– Cresterea si incurajarea echipelor care planteaza biserici ce lucreaza printre numeroasele grupuri de oameni care nu il cunosc pe Dumnezeu pentru ca ei sa primeasca roade pentru eforturile pe care le depun;

– Pentru ca mai multi lucratori sa raspunda la marile nevoi pe care cei care nu il cunosc pe Dumnezeu le au  in aceasta natiune.

Marturie: O actualizare a situatiei din Orissa

In august 2008 un val de violenţă a matuat statul Orissa din estul Indiei. Declansata de asasinarea unui lider al unui grup radical hindus, o multime de fundamentalisti hindusi au atacat casele crestine ,companiile şi instituţiile. Mii de oameni au fost batuti brutal, sute au fost ucişi, bisericile, lucrarile de caritate, casele si intreprinderile detinute de crestini au fost jefuite sau au fost arse din temelii. Mii de oameni, fugit din calea violentei, fiind lasati fara adapost.

TPM-stii din India, unii dintre ei victime ai violentei, au răspuns imediat,strangand bani pentru necesitati vizitand  tabere de refugiati, care, in perioadele aglomerate, adaposteau pana la 40 000 de persoane. Acum, circa 6000 de oameni raman in tabere de refugiati, dar facilitatile sunt inadecvate malnutritia si bolile fac mai mare disperarea celor care au pierdut totul.

Rugati-va pentru:
– Resurse ce vor aduce o imbunatatire in taberele de refugiati;
– Eforturi pentru a furniza o educatie pentru copii fara familie. Echipe TPM ofera meditatii si au planuri sa ofere un loc in care acestia pot fi in siguranta pentru ca sa-si poata continua studiile;
– Pentru un DTS prezent si viitor in partea cea mai afectata a statului care sa le ajute pe victimele care sunt tineri a persecutiei sa infrunte ceea ce li s-a intamplat si sa raspunda intr-un mod placut lui Dumnezeu.

_______________________________
YWAM Romania – National Office
Phone: +40 72-330-5920, +40 74-749-9020
E-mail: national@ywam.ro, Web: http://www.ywam.ro

4 răspunsuri

 1. buna.incep prin a spune k sincer ma marcat acest articol nu stiam k copii din india traiesc singur pe strazi si nu stiam k cei din india sunt asa lipsiti de aparare.este ceva tragic ceea ce se intampla acolo…iar despre termenul >DALIT>nu stiam nimic.

  • Ma bucur ca te-a ajutat acest articol
   si daca vrei putem tine legatura -si chiar tu vei putea ajunge acolo sa vezi locurile acelea

 2. vrau sa stiu ce inseamna cuvantul dalit in india

  • ti-am scris un e-mail cu mai multe detalii …
   dar in principiu sunt cei mai de jos oameni ai societatii ..
   nu au nume .. adresa… data de nastere … educatie … proprietati …. si in ochi celor mai multi nu au nici o valoare …
   dar in ochii lui Dumnezeu si ei sunt pretiosi …..
   El i-a creat si nu sunt o consecinta a unei vieti anterioare cu multe greseli si pacate cum sustine hinduismul …
   Ei sunt oameni….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s